a�?a��NA�se Kosova do i kthehej SerbisA�, A�ka do tA� bA�nim me tA�a��a��

Lubomir Simoviq, shkrimtar dhe akademik serb, nA� njA� bisedA� pA�r tA� pA�rditshmen serbe a�?Blica�?, ka thA�nA� se edhe nA�se SerbisA� ia kthejnA� KosovA�n, A�farA� do tA� bA�nte me tA�. a�?NA�se tani, SHBA apo Bashkimi Evropian, do ta��ua kthente KosovA�n, si do ta integronit atA� nA� Serbi? A do tA� ishte i mundur ai integrim, pas gjithA�kaje qA� ka ndodhur?a�?, pyet akademiku serb.

KujtojmA� se kohA� mA� parA�, edhe akademiku tjetA�r serb, Dushan Teodoroviq, kishte dalA� kundA�r idesA� se a�?Kosova A�shtA� zemra e SerbisA�a��.

Ai ishte shumA� i ashpA�r me kritikat e tij ndaj qeverisA� nA� Serbi, por nuk e kursen as opozitA�n.

NA� njA� bisedA� pA�r a�?Al Jazeeraa�? muajin e kaluar, ai foli pA�r momentin aktual tA� SerbisA�, pA�r gjithA�pranimin politik tA� presidentit serb, Aleksandar VuA�iq, ndA�rsa theksoi se a�?Kosova mA� nuk A�shtA� zemra e SerbisA�, por ajo zemA�r A�shtA� nA� AmerikA�, Gjermani, Kanada e Suedia�?.

a�?NjA�herA� pata thA�nA� se zemra e SerbisA� A�shtA� nA� AmerikA�, Gjermani, Suedi, Kanada, diasporA�a�� Atje tani janA� tA� rinjtA� mA� tA� mirA� e mA� tA� guximshA�m tA� SerbisA�, tA� cilA�t kanA� pasur aftA�sinA� qA� SerbinA� ta A�ojnA� nA� shoqA�rinA� e vendeve kompetente evropianea�?, kishte deklaruar Teodoroviq, transmeton Koha.net.

NdA�rkaq, pA�r sa i pA�rket figurA�s sA� presidentit VuA�iq, akademiku serb tha se ai udhA�heq fushata jo-fer politike, manipulon zgjedhjet, keqpA�rdor mediat elektronike me frekuenca nacionale si dhe shkel A�do ditA� KushtetutA�n.

a�?ShumA� shpesh, ai paraqitet nA� televizionet a�?Pinka�� dhe a�?Happya��, tA� cilat janA� nA�n kontrollin e tij, sigurojnA� A�do njeri normal qA� Serbia u fundos plotA�sisht nA� sistemin autokrat tA� qeverisjes sA� Aleksandar VuA�iqit. VeA� kA�tyre, nuk duhet harruar asnjA�herA� se VuA�iq nA� vitet e a��90-ta ka qenA� sekretar i pA�rgjithshA�m i PartisA� Radikale Serbe, njA� prej kriminelA�ve kryesorA� tA� luftA�rave nA� Ballkan dhe ministA�r i informimit, tA� cilat e kanA� A�uar SerbinA� nA� terr informativa�?, kishte deklaruar akademiku serb, Dushan Teodoroviq.
Kritiku Teodoroviq thoshte se VuA�iq, si gjithnjA�, edhe kA�saj radhe po tenton ta��ia hedh A�do pA�rgjegjA�si dikujt tjetA�r, duke iu referuar thirrjes pA�r dialog tA� brendshA�m pA�r KosovA�n.

a�?Aleksandar VuA�iq, si gjithmonA�, dA�shiron ta hedh tA�rA� pA�rgjegjA�sinA� pA�r A�do veprim eventual nA� tA� ardhmen nA� tA� gjithA� akterA�t e skenA�s politike dhe nA� tA� gjithA� qytetarA�t e SerbisA�. Ka ftuar qytetarA�t e SerbisA� pA�r a�?dialog tA� brendshA�ma�� pA�r KosovA�n. NA�se zotA�ri VuA�iqi ka menduar qA� partitA� politike dhe qytetarA�t duhet tA� tregojnA� se A�farA� mendojnA� pA�r mA�nyrat e zgjidhjes sA� problemit tA� KosovA�s, A�shtA� detyrA� qytetare dhe njA�farA� rendi qA� ai, si president i RepublikA�s sA� SerbisA�, tA� paraqes qA�ndrimet e tij. VuA�iqi na ka ftuar dhe tani hesht i frikA�suar, nA� mA�nyrA� qA� tA� mos humb ndonjA� poen politik rastA�sisha�?, ishte shprehur akademiku serb.

Ai thoshte se vetA�m njerA�z tA� rinj, tA� panjollosur nA� vitet e a��90-ta, tA� cilA�t nuk janA� tA� arsimuar nA� idetA� nacionaliste, mund ta bA�jnA� njA� Ballkan PerA�ndimor mA� tA� mirA�.
a�?PatjetA�r se pastaj do tA� kishte pA�rzierje shumA� tA� vogla nA� punA�t e fqinjA�ve. Disa ndoshta janA� mA� shumA�, e disa mA� pak tA� pA�rzier, por nA� pA�rgjithA�si tA� gjithA� janA� tA� pA�rzier [nA� punA�t e njA�ri tjetA�r nA� Ballkan]a�?, kishte shtuar ai, transmeton Koha.net.
Teodoroviq thoshte se dikur A�shtA� menduar se edhe Sllobodan Millosheviqi A�shtA� i pamposhtur, por a�?nA� fund fituama�?, duke theksuar se opozita lufton A�do ditA� kundA�r regjimit tA� VuA�iqit.

a�?Duhet tA� mA�sojmA� nga gabimet qA� janA� bA�rA� pas rrA�zimit tA� Millosheviqit nga pushtetia�?, theksonte akademiku i njohur serb. a�?GjA�ja e parA� drejt thyerjes sA� regjimit tA� Aleksandar VuA�iqit A�shtA� lustrimi pA�r tA� gjithA� ata qA� me vite tA� tA�ra kanA� vrarA� tA� vA�rtetA�n pA�r qytetarA�t e SerbisA� dhe kanA� penguar pA�rfshirjen e SerbisA� nA� shoqA�ri tA� shteteve tA� zhvilluara dhe modernea�?.

Bëje LIKE dhe merr lajmin e fundit nga Ditari:
error: