Numri i vdekjeve tAi?? fAi??mijAi??ve nAi?? KosovAi?? Ai??do vit mAi?? i …

VdekshmAi??ria e fAi??mijAi??ve nAi?? KosovAi??, qAi?? pAi??rfshinAi?? moshat nga lindja deri nAi?? pesAi?? vjeAi??, ka rAi??nAi?? dukshAi??m ndAi??r vite. KAi??tAi?? e thonAi?? profesionistAi?? shAi??ndetAi??sorAi??, sipas tAi?? cilAi??ve numri i vdekjeve tAi?? fAi??mijAi??ve nAi?? vitin 1985/86 nAi?? KosovAi?? ka qenAi?? rreth 1600, derisa pesAi?? vitet e fundit numri i fAi??mijAi??ve qAi?? vdesin nAi?? vit Ai??shtAi?? mAi?? pak se 40 sosh.
Muharrem Avdiu, pediatAi??r, njAi??herAi??sh drejtor i KlinikAi??s Pediatrike nAi?? QendrAi??n Klinike Universitare tAi?? KosovAi??s, tha pAi??r Radion Evropa e LirAi?? se kanAi?? ndikuar shumAi?? faktorAi?? qAi?? vdekshmAi??ria e fAi??mijAi??ve tAi?? bie nAi?? masAi?? tAi?? madhe, ndonAi??se pAi??rmend faktin se humbja e mbi 30 fAi??mijAi??ve nAi?? vit Ai??shtAi?? shqetAi??suese.

ai???Numri i vdekjeve tAi?? fAi??mijAi??ve nAi?? KosovAi?? Ai??shtAi?? Ai??do vit mAi?? i vogAi??l. KAi??to pesAi?? vitet e fundit numri i vdekjeve tAi?? fAi??mijAi??ve sillet deri nAi?? 38 fAi??mijAi??ai???.

ai???NAi?? uljen e vdekshmAi??risAi?? kanAi?? ndikuar shumAi?? faktorAi??, ndAi??r tAi?? tjera, numri mAi?? i madh i specialistAi??ve tAi?? pediatrisAi??, dija e pAi??rgjithshme e nAi??nAi??s, kushtet ekonomike nAi?? familje, ku janAi?? relativisht mAi?? tAi?? mira Ai??do vit, si dhe avancimi i shAi??ndetAi??sisAi?? nAi?? pAi??rgjithAi??siai???, tha Avdiu.

Zyrtari pAi??r shAi??ndetin e nAi??nAi??s dhe fAi??mijAi??s nAi?? zyrAi??n e OrganizatAi??s BotAi??rore tAi?? ShAi??ndetAi??sisAi?? nAi?? KosovAi??, Sami Uka, tha se ngritja e cilAi??sisAi?? sAi?? punAi??s, njohurive dhe shkathtAi??sive tAi?? punAi??torAi??ve shAi??ndetAi??sorAi??, por dhe trajnimeve tAi?? ndryshme qAi?? janAi?? bAi??rAi?? edhe nga organizata tAi?? ndryshme ndAi??rkombAi??tare, pAi??rfshirAi?? OrganizatAi??n BotAi??rore tAi?? ShAi??ndetAi??sisAi?? (OBSH), pAi??r tAi?? gjithAi?? mjekAi??t e tre niveleve, ka ndikuar nAi?? rAi??nien e numrit tAi?? vdekshmAi??risAi?? sAi?? fAi??mijAi?? nAi?? KosovAi??.

ai???Ai??shtAi?? evidente qAi?? ka rAi??nAi?? numri i vdekjeve tAi?? fAi??mijAi??ve qAi?? nga lindja e deri nAi?? moshAi??n pesAi?? vjeAi??are. Fillimisht Ai??shtAi?? realizuar programi i menaxhimit tAi?? integruar tAi?? sAi??mundjeve tAi?? fAi??mijAi??ve qAi?? ka pasur efektin fillestar, pastaj programe globale, si kujdesi esencial pAi??r tAi?? porsalindurit, e mAi?? vonAi?? edhe vlerAi??simi i vazhdueshAi??m i cilAi??sisAi?? sAi?? shAi??rbimeve shAi??ndetAi??sore pAi??r fAi??mijAi??t spitalor. Kjo ka pasur efektin e vet pozitiv nAi?? uljen e vdekshmAi??risAi??ai???, tha Uka.

Tutje, ai tha po ashtu se nAi?? tAi?? kaluarAi??n nAi?? KosovAi?? vdekshmAi??ria perinatale ka qenAi?? mAi?? shumAi?? si pasojAi?? e infeksioneve, ndonAi??se nuk ka pasur asnjAi??herAi?? ndonjAi?? hulumtim tAi?? detajuar. Tash kujdesi qAi?? ofrohet pAi??r fAi??mijAi??t i parandalon vdekjet e tilla, vlerAi??son ai.

NdAi??rkohAi??, Muharrem Avdiu thotAi?? se trajnimet e mjekAi??ve specialist tAi?? lAi??mit tAi?? pediatrisAi?? kanAi?? ndikuar pozitivisht nAi?? rritjen e cilAi??sisAi?? sAi?? shAi??rbimeve nAi?? vend.

ai???Organizatat kanAi?? ndihmuar shumAi?? me trajnime tAi?? ndryshme ku nxirren pAi??rfundime tAi?? dobishme qAi?? na ndihmojnAi?? ta ndryshojmAi?? gjendjen dhe tAi?? bie numri i vdekjeve, sidomos nAi?? repartin intensiv, por edhe nAi?? KlinikAi??n Pediatrikeai???,tha Avdiu.

Ndryshe gjatAi?? 25 viteve tAi?? fundit, bota ka bAi??rAi?? pAi??rparim tAi?? jashtAi??zakonshAi??m pAi??r tAi?? shpAi??tuar jetAi??t e fAi??mijAi??ve tAi?? vegjAi??l.

PAi??r herAi?? tAi?? parAi??, shifra e vdekjeve ka rAi??nAi?? nAi??n gjashtAi?? milionAi?? nAi?? nivelin global. Por, sipas njAi?? raporti mAi?? tAi?? fundit tAi?? Kombeve tAi?? Bashkuara, shumica e kAi??tyre vdekjeve mund tAi?? parandalohen.

Bazuar nAi?? raportet ndAi??rkombAi??tare, nAi?? vitin 1990, Ai??do ditAi?? vdisnin 35 mijAi?? fAi??mijAi??. Vitin e kaluar, pAi??r shkak tAi?? njAi?? pAi??rpjekje tAi?? jashtAi??zakonshme botAi??rore, vdekshmAi??ria u ulAi?? ndjeshAi??m, nAi?? 15 mijAi?? fAi??mijAi?? e foshnje nAi?? ditAi??.

Bëje LIKE dhe merr lajmin e fundit nga Ditari:
error: